دندان های حساس دندان هایی هستند که در اثر محرک های متفاوت دچار درد و سوزش می شوند. شما تا کنون با این حس درد و سوزش مواجه شدهاید؟ حتما میدانید که چقدر دردناک است. حساسیت دندان یکی از بیماری های دندان است که به دلایل مختلفی بوجود میآید. حساسیت دندان ها محدودیت سنی ندارد. اما بیشتر در سن 20 تا 40 سال رخ می دهد. همچنین احتمال این حساسیت در زنان بیشتر از مردان است. شاید ندانید اما اهمیت استفاده از نخ دندان برای جلوگیری از حساسیت دندان و پوسیده شدن آن بسیار زیاد است. روش درست استفاده از نخ دندان راببینید. در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد این دندانهای حساس بدست آوریم.
فهرست مطالب:
- علائم حساسیت دندان
- تشدیدکننده های حساسیت
- حساسیت دندان ناشی از چیست؟
- دلایل حساسیتِ دندان
- درمان حساسیت دندانها
- رابطه کمبود ویتامین و حساسیت دندان
- سخن پایانی
- سوالات متداول
علائم حساسیت دندان
کسانی که حساسیت دندان دارند در واکنش به برخی محرکها، دندانهایشان دچار درد یا ناراحتی می شود. ممکن است این درد را در ریشه های دندان حس کنید. البته درباره دنتین دندان بیشتر مطالعه کنید. برخی از شایعترین محرکهای حساسیت که پس از آن دندانها دچار ناراحتی یا درد خاصی می شود، عبارتند از:
- غذاها و نوشیدنی های گرم
- غذاها و نوشیدنیهای سرد
- هوای سرد
- شیرینی جات
- غذاها و نوشیدنی های ترش و اسیدی
- آب سرد
- مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
- دهان شویه های الکل دار
توجه داشته باشید علائم حساسیت را همیشه تجربه نمی کنید و گاهی اوقات بدون هیچ دلیل مشخصی شروع می شوند. شدت آن ممکن است خفیف تا شدید باشد. با تجهیزات ارتودنسی نوین آشنا شوید.
تشدیدکننده های حساسیت
بیشتر افردی که دندانهای حساس دارند،
- وقتی که غذای سرد یا نوشیدنی خنک میل می کنند، به درد ناگهانی یا مزمن دندان مبتلا می شوند.
- تعدادی هم وقتی خوراک یا نوشیدنی داغ مصرف میکنند، درد بیشتری را احساس میکنند.
- ۵۱ درصد از کسانی که از حساسیت دندان رنج میبرند، تنفس در هوای سرد را علت درد دندان میدانند
- ۴۷ درصد پس از خوردن شیرینی این احساس ناخوشایند را تجربه میکنند.
بعضی از کسانی که درد حساسیت دندان را تجربه کردهاند، وقتی دندانهای خود را مسواک زده و با آب سرد دهان را شستشو میدهند، درد بیشتری را احساس میکنند. (فیلم جراحی لثه تحلیل رفته)
برخی از غذاها و نوشیدنی ها مانند انواع نوشابههای گازدار، آبمیوههای صنعتی، بعضی از میوهها و سبزیجات و سرکه بالزامیک که امروزه به وفور در رژیمهای غذایی ما یافت میشوند، حاوی اسیدهایی هستند که منجر به ساییدن مینای دندان می شوند. به این شرایط، فرسایش اسیدی دندان میگویند که پیامدهایی همچون درد، تغییر رنگ یا زردشدن و نازکشدن دندانها را به دنبال خواهد داشت. فرسایش اسیدی یکی از عوامل بروز حساسیت دندانی است.
حساسیت دندان ناشی از چیست؟
عامل مهم برای مقابله با محرک ها، مینای دندان است. مینای دندان سخت ترین بافت بدن می باشد. اگر مینای دندان نازک شود یا در اثر اسید از دست برود، دندان حساس می شود. حساسیتِ دندان دلایل متفاوتی می تواند داشته باشد، این دلایل می توانند پوسیدگی، جرمگیری بیش از حد و غیر اصولی، ساییدگی در اثر مسواک، دندان قروچه، تحلیل لثه و … باشد.
- بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: بهترین مارک کامپوزیت ونیر دندان
دلایل حساسیتِ دندان
- حساسیت دندان ناشی از ساییدگی: در صورت استفاده از مسواک های سخت و خشن و همچنین بکار بردن آن به صورت افقی و یا با فشار زیاد، دندان ها دچار حساسیت می شوند.
- حساسیتِ ناشی از دندان قروچه: افراد که عادت دندان قروچه دارند، فشار زیادی روی دندان هایشان اعمال می شود و دندان دچار ساییدگی و حساسیت می شود.
- حساسیت ناشی از جرم گیری: در صورتی که دندان فرد جرم زیادی داشته باشد و نیازمند جرم گیری شدید باشد، یا جرم گیری غیر اصولی انجام شود، دندان ها دچار حساسیت می شوند، زیرا ناحیه طوق که مینای بسیار نازکی دارد و ریشه که اصلا مینا ندارد، بعد از حذف جرمها به طور مستقیم در معرض محرکهای محیطی قرار میگیرد. این نوع پس از جرم گیری موقت است ولی در بعضی موارد ممکن است طولانی شود.
- حساسیت ناشی از پوسیدگی: در اثر رعایت نکردن بهداشت و هجوم باکتری ها مینای دندان خراب می شود و این پوسیدگی ها به مرور زمان به عاج دندان نیز می رسد و دندان دچار حساسیت نسبتا زیادی می شود. در موارد حساسیت ناشی از پوسیدگی، دندان نسبت به سرما و گرما حساس می شود. با ریشه ی دندان بیشتر آشنا شوید.
- حساسیت ناشی از خمیر دندان های سفید کننده: این خمیردندان ها چون ساینده هستند نباید زیاد استفاده شوند زیرا دندان ها حساس می شوند.
- حساسیت ناشی از تحلیل لثه: تحلیل لثه باعث اشکار شدن ریشه ها و در نتیجه حساسیتِ دندان می شود.
- حساسیت ناشی از مواد غذایی: استفاده بی رویه از مواد اسیدی، مثلا ماست که دارای اسیدلاکتیک است و یا نوشابه باعث آسیب به مینای دندان و در نتیجه حساسیتِ دندان شوند.
- حساسیت ناشی از ترک دندان یا پر کردگی: شکستگی ممکن است تا ریشه هم پیشروی کند و دندان حساس شود. (فیلم ایمپلنت)
درمان حساسیت دندانها
اگر دچار گزگز و درد دندان شده اید باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا علت آن مشخص شود. بسته به شرایط دندان و علت حساسیت، ممکن است راهکارهای زیر برای درمان آن توصیه شود:
- بیشتر بدانید: تولیدکنندگان دندانپزشکی
- خمیر دندان مخصوص دندانهای حساس: معمولاً پس از چند بار استفاده از آن، حساسیتِ دندان فروکش می کند. انواع مختلف خمیر دندانهای مخصوص دندان های حساس وجود دارد. از دندانپزشک بپرسید کدام را توصیه می نماید.
- فلوراید: ممکن است دندانپزشک برای تقویت دندان و برطرف کردن حساسیتِ آن فلوراید درمانی را توصیه کند. فلوراید باعث استحکام بیشتر مینای دندان می شود. فلوراید ممکن است به طرق مختلف مانند خمیر دندان، ژل و تری، دهانشویه و یا به صورت خوراکی تجویز شود. درباره برداشتن لمینت دندان بیشتر بدانید.
- باندینگ کامپوزیت: گاهی اوقات که علت گزگز دندان نمایان شدن ریشههای دندان است، میتوان با استعمال موضعی رزین کامپوزیت بر روی ریشه های حساس و بیرون زده دندان، حساسیت را برطرف کرد. تونلهای موجود در لایه عاج (که در زیر مینا قرار دارد)، با از بین رفتن مینا بیرون میزند و چیزهایی که می خوریم از طریق این تونلها به عصب دندان رسیده و آن را تحریک می کند و باعث حساسیت یا درد آن می شود. با پوشاندن این بخشهای بیرون زده دندان با باندینگ، جلوی این فرآیند گرفته می شود.
- بیشتر بخوانید: دندان عقل و تورم غدد لنفاوی
- عصب کشی یا درمان ریشه: اگر حساسیت یا درد دندان خیلی شدید باشد ممکن است دندانپزشک عصب کشی را توصیه کند. در عصب کشی هسته مرکزی دندان که پالپ نام دارد و عصب های دندان در آن قرار دارند، تخلیه و پاکسازی می شود. این درمان بسیار موفقیت آمیز است.
- پیوند لثه: جراحی پیوند لثه در مواقعی انجام میشود که بخش زیادی از بافت لثه تخریب شده و از دست رفته است و باعث نمایان شدن ریشه دندان شده است. در این روش تکه کوچکی از بافت نرم در جای دیگری از دهان برداشته می شود و به محل مورد نظر پیوند می شود. این کار باعث محافظت از ریشه های بیرون زده دندان و کاهش حساسیتِ دندان می شود. (عکس حفره خشک دندان)
رابطه کمبود ویتامین و حساسیت دندان
در موارد نادر ممکن است علت حساسیت، کمبود ویتامین “ب” باشد. کمبود ویتامین “ب” باعث دندان درد، پسروی لثه و به طور کلی حساسیت غشای مخاطی در دهان می شود. مکملهای “ب کمپلکس” برای جبران کمبود ویتامین های B مناسب هستند. اگر ویتامین “ب” خوراکی مصرف می کنید برای جذب بهتر آن را زیر زبان بگذارید. ممکن است دکتر ویتامین “ب” تزریقی برای تان تجویز نماید. منابع غذایی غنی از ویتامین B عبارتند از قارچ، گوشت، ماهی و بسیاری از سبزیجات و حبوبات.
سخن پایانی
در این محتوا درباره عارضه رایج حساسیت دندان خواندیم. اگر با سرما، گرما، ترشی یا شیرنی دچار دندان درد یا گزگز دندان میشوید هر چه سریعتر به دندانپزشک معالجه کنید. حساسیتِ دندان میتواند دلایل زیادی داشته باشد. اما نگران نباشید چرا که بسته به میزان جدی بودن مشکل شما درمانهای زیادی برای این مشکل وجود دارد. مراقب سلامت دندانهایتان باشید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
دندانهای حساس می توانند در اثر تحلیل لثه، از بین رفتن مینای دندان یا آسیب دیدن دندانها و لثه ایجاد شوند. حساسیت موقت ممکن است در اثر استفاده از داروهای شیمیایی و یا کاربرد مواد سفید کننده در منزل ایجاد شود.
غذا ها و نوشیدنی های بسیار داغ
غذا ها و نوشیدنی های بسیار سرد
شیرینی
هوا
مواد غذایی اسیدی
آب سرد
بله. مسواک زبر یا مسواک زدن شدید می تواند منجر به حساسیت شود. با گذشت زمان ، این امر همچنین می تواند باعث از بین رفتن مینای دندان شود.
بله، برخی از درمان های دندانپزشکی می توانند به طور موقت موجب حساس شدن دندان ها گردند. البته جرم گیری همواره چنین عارضه ای را ایجاد نمی کند و در مواقعی که جرم گیری عمیق انجام شود، معمولا دندان ها تا چند روز دچار حساسیت می شوند.