معمولا دندانهای عقل، آخرین دندانهای دائمی هستند که در سنین ۱۷ تا ۲۵ سالگی ظاهر میشوند. این فریند برای بیشتر افراد بدون مشکل پیش میرود؛ اما در برخی موارد بهدلیل کمبود فضای موجود در دهان، این دندانها بهصورت غیرطبیعی رشد میکنند. باقیماندن دندانها بهصورت نهفته میتواند باعث بروز مشکلاتی شود. در چنین مواردی، اقدام سریع برای خارجکردن آنها با جراحی دندان عقل نهفته ضروری خواهد بود. دندانپزشکان با این عمل، دندان عقل را خارج و از واردشدن آسیب به سایر دندانها جلوگیری میکنند.
در چه مواردی جراحی دندان عقل نهفته ضرورت پیدا میکند؟
امروزه جراحی دندان عقل به یکی از رایجترین درمانهای دندانپزشکی تبدیل شده است. موقعیت خاص دندان عقل معمولا موجب آسیب و پوسیدگی دندانهای مجاور میشود؛ لذا، دندانپزشکان کشیدن این دندان را به بیماران پیشنهاد میکنند. زمان ایدهآل برای انجام جراحی عقل هنگامی است که این دندان هنوز به دندانهای مجاور آسیبی نرسانده باشد. بهطور کلی در شرایط زیر انجام جراحی دندان عقل توصیه میشود:
- رشد دندان عقل بهسمت عقب دهان یا با زاویه متفاوت نسبتبه دندان مجاور
- گیرکردن دندان عقل در داخل استخوان فک و عدم خروج کامل آن
- قرارگیری کامل دندان عقل در داخل استخوان فک
- عفونت مکرر دندان عقل یا دندانهای مجاور
- ایجاد کیست در محل دندان
- پوسیدگی گسترده دندان عقل
- آسیب به دندانهای مجاور
- ایجاد بیماریهای لثه و تورم یا درد شدید
همچنین، عدم امکان تمیزکردن صحیح دندان عقل نهفته، باعث تجمع باکتریها و ایجاد عفونت میشود. درصورت بروز این مشکلات و همینطور برای پیشگیری از مشکلات آتی، دندانپزشکان انجام جراحی دندان عقل نهفته را بهعنوان بهترین گزینه توصیه میکنند.
انواع جراحی دندان عقل نهفته
انواع روشهای جراحی دندان عقل براساس مدل جایگیری این دندان در ناحیه فک تعیین میشود. دندان عقل ممکن است به شکلهای مختلفی در فک جای گرفته باشد که هرکدام نیازمند روش جراحی خاصی است. یکی از انواع جایگیری دندان عقل، نهفتگی افقی است که در آن دندان عقل بهصورت افقی در فک قرار میگیرد؛ همچنین، ممکن است دندان عقل در سمت ناحیه عقب دهان نهفته باشد. دندان عقل عمودی نیز یک نوع جایگیری است که دندان بهصورت عمودی در فک قرار میگیرد. نوع دیگر، نهفتگی مزیال دندان عقل است که در آن دندان بهسمت جلوی فک کشیده میشود. باتوجهبه تنوع نحوه جایگیری دندان عقل، دندانپزشکان از روشهای مختلفی برای کشیدن این دندان استفاده میکنند. بهطور کلی، جراحی دندان عقل به دو دسته اصلی جراحی دندان عقل نهفته و جراحی دندان عقل نیمه نهفته تقسیم میشود. هرکدام از این روشها براساس وضعیت جایگیری دندان عقل در فک انتخاب میشوند.
جراحی دندان عقل نهفته
جراحی دندان عقل نهفته یک روش درمانی رایج برای مشکلات مربوط به این نوع دندانها است. در این روش، جراح پس از انجام بیحسی موضعی، لثه را برش میدهد و باتوجهبه موقعیت قرارگیری دندان اقدام به خردکردن دندان به قطعات کوچکتر و خارجکردن آن میکند. اهمیت این روش درمانی در آن است که دندان عقل نهفته اغلب بهصورت پنهان باقی میماند که درصورت عدم درمان میتواند مشکلات متعددی را بههمراه داشته باشد. برای مثال، ایجاد کیست یا تومور در اطراف این دندان یکی از عوارض خارجنکردن دندان است.
جراحی دندان عقل نیمه نهفته
اگر دندان عقل بهطور کامل از لثه خارج نشود و مقداری از آن در لثه باقی بماند، به آن دندان عقل نیمه نهفته گفته میشود. این نوع دندان نیز به جراحی نیاز دارد. جراحی دندان عقل نیمه نهفته ضروری است؛ زیرا میتواند منجر به التهاب و عفونت لثه شود. نکته مهم در جراحی دندان عقل، مراقبتهای قبل و بعد از عمل است. برای کسب نتیجه مطلوب، رعایت دستورات دندانپزشک در زمینههای تغذیه، بهداشت دهان و مصرف داروها اهمیت دارد.
مراقبتهای قبل و بعد از جراحی دندان عقل نهفته
توجه به توصیههای مراقبتی بعد از انجام جراحی دندان نهفته تاثیر زیادی بر نتیجه درمان شما خواهد داشت. اگر میخواهید که کمتر دچار عوارض پس از جراحی دندان نهفته شوید، حتما به توصیههای پزشکتان توجه کنید. مراجعه به دندانپزشک ماهر و رعایت اصول توصیهشده موجب کاهش حداکثری عوارض و طی روند بهبودی مناسب خواهد شد.
مراقبتهای قبل از جراحی دندان نهفته
- درصورت ابتلا به بیماریهای زمینهای مانند فشار خون بالا، مشکلات قلبی، سکته مغزی و… دندانپزشک خود را آگاه کنید.
- درصورت مصرف داروهای رقیقکننده خون، قبل از جراحی داروها را تحتنظر پزشک قطع کنید.
مراقبتها و ملاحظات بعد از جراحی دندان عقل نهفته
- برای کاهش خونریزی، تورم و درد میتوانید از کمپرس سرد روی صورت استفاده کنید.
- درصورت وجود درد، مصرف داروهای مسکن با تجویز پزشک توصیه میشود.
- تا ۲ ساعت بعد از جراحی، گاز استریل را جابهجا نکنید.
- تا ۱۲ ساعت پس از جراحی، استفاده از غذاهای نرم و مایعات توصیه میشود.
- تا ۱ هفته بعد، از جویدن غذا با ناحیه جراحی خودداری کنید.
- موضع جراحی و بخیهها را دستکاری نکنید.
- تا ۱ هفته بعد از جراحی، از دخانیات استفاده نکنید.
- از انجام فعالیتهای سنگین و خمکردن سر خودداری کنید.
- در روز دوم، دهان را با محلول آبنمک رقیق شستشو دهید.
- برای پیشگیری از عفونت، رعایت بهداشت دهان و دندان توصیه میشود.
آیا جراحی دندان عقل نهفته عوارضی دارد؟
بسیاری از بیماران پس از جراحی عوارض موقتی را تجربه میکنند که معمولا ظرف چندروز برطرف میشوند. مهمترین عوارض جراحی دندان عقل نهفته شامل احساس بیحسی موقت در لب و گونه، عفونت در محل جراحی، تورم و التهاب، خونریزی خفیف، کبودی گونهها، احساس مزه بد داخل دهان و… خواهد بود. در موارد شدیدتر عوارضی مانند خونریزی، تورم و دردهای شدید، آسیب به عصبها و حتی مشکل در حرکت فک نیز گزارش شده است. تمامی این مشکلات درصورتی رخ میدهند که در انتخاب پزشک بهاندازه کافی دقت نکرده باشید. باتوجهبه پیچیدگی جراحی دندان عقل، انتخاب متخصص مجرب تاثیر زیادی بر کاهش عوارض و رضایت شما از نتیجه عمل دارد.
هزینه جراحی دندان عقل نهفته ۱۴۰۳
هزینه جراحی دندان عقل نهفته ۱۴۰۳ بسیار متغیر و متفاوت است و به عوامل مختلفی همچون نوع قرارگیری و شرایط دندان، نوع جراحی موردنیاز، تخصص و مهارت پزشک جراح، وضعیت دهان و دندانهای بیمار بستگی دارد. بهترین گزینه برای دریافت مشاوره و درمان تخصصی در زمینه جراحی دندان عقل مراجعه به کلینیک دکتر مانی آرش راد، متخصص جراحی فک و صورت است. در کلینیک ایشان انواع خدمات ازجمله جراحی چانه، جراحی دندان عقل نهفته و جراحی فک و صورت با بهرهگیری از تجهیزات و امکانات پیشرفته و هزینه مقرونبهصرفه ارائه میشود. بهعلاوه، امکان استفاده از خدمات پشتیبانی شبانهروزی پس از جراحی وجود دارد.
انتشار از طریق پابجت